Перейти до основного вмісту

Обережно ГРИБИ!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, втрати здоров’я, а іноді й смерті.
          Мабуть, чи не кожен грибник, рахує що він найбільший професіонал у «тихому» полюванні і небезпека може чатувати на кого завгодно лише не на нього. Але це не так. Небезпека чатує на кожного хто збирає чи споживає гриби. Для прикладу: декілька років тому у Львівській області, в одній сім’ї, від отруєння грибами, загинуло двоє дітей шкільного віку, а їхні батьки отримали тяжке отруєння, що призвело до втрати здоров’я. Скептично налаштована людина може сказати, що це «рядовий» випадок, яких трапляються десятки в «грибний» сезон. Це дійсно так якби не одне «але». На момент отруєння, голова сім’ї  - УВАГА!!! 23 роки пропрацював лісником, а сама сім’я проживала біля лісу і, зі слів, весь час збирали і споживали гриби в будь-якому вигляді.       

Основні причини отруєнь:
·         вживання отруйних грибів;
·         неправильне приготування умовно їстівних грибів;
·         вживання «старих» або зіпсованих їстівних грибів;
·         вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Застерігаємо!
·         Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
·         Збирайте і купуйте лише ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
·         Не збирайте гриби:
Ø  якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
Ø  поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
Ø  з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
Ø  пластинчаті (найотруйніші гриби – пластинчаті).
·         Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
·         Не куштуйте сирі гриби на смак.
·         Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
·         Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
·         При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
·         Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
·         В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
·         «Поєднання» алкоголю з будь-якими грибами – недопустиме. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
·         Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
·         Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати отруєння і дуже тяжкі захворювання.
·         Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами.
1.     Негайно, за перших симптомів, викличте "Швидку медичну допомогу".
2.     Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3.     Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4.     З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.


Обухівський РС ГУ ДСНС України у Київській області

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Щоб не трапилось біди - обігрівай житло безпечно

Алгоритм використання первинних засобів пожежогасіння

Правила поведінки на воді