Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом
харчування, який може привести до отруєння, втрати здоров’я, а іноді й смерті.
Мабуть, чи не
кожен грибник, рахує що він найбільший професіонал у «тихому» полюванні і
небезпека може чатувати на кого завгодно лише не на нього. Але це не так.
Небезпека чатує на кожного хто збирає чи споживає гриби. Для прикладу: декілька
років тому у Львівській області, в одній сім’ї, від отруєння грибами, загинуло
двоє дітей шкільного віку, а їхні батьки отримали тяжке отруєння, що призвело
до втрати здоров’я. Скептично налаштована людина може сказати, що це «рядовий»
випадок, яких трапляються десятки в «грибний» сезон. Це дійсно так якби не одне
«але». На момент отруєння, голова сім’ї - УВАГА!!! 23 роки пропрацював
лісником, а сама сім’я проживала біля лісу і, зі слів, весь час збирали і
споживали гриби в будь-якому вигляді.
Основні причини отруєнь:
·
вживання
отруйних грибів;
·
неправильне
приготування умовно їстівних грибів;
·
вживання
«старих» або зіпсованих їстівних грибів;
·
вживання
грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і
підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми
отруєння: нудота, блювота,
біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми,
мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної
недостатності.
Застерігаємо!
·
Купуйте
гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях,
спеціалізованих кіосках).
·
Збирайте
і купуйте лише ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
·
Не
збирайте гриби:
Ø якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б
апетитними вони не здавалися;
Ø поблизу транспортних магістралей, на промислових
пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
Ø з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або
ослизлих;
Ø пластинчаті (найотруйніші гриби – пластинчаті).
·
Не
порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони
не завжди відповідають дійсності.
·
Не
куштуйте сирі гриби на смак.
·
Ще раз
перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
·
Гриби
підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна
отрута.
·
При
обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді
гриби можна варити або смажити.
·
Обов'язково
вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
·
В
жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
·
«Поєднання»
алкоголю з будь-якими грибами – недопустиме. У взаємодії із алкоголем отрута
розчиняється та викликає сильне отруєння.
·
Значна
кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних
речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
·
Суворо
дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані
гриби можуть викликати отруєння і дуже тяжкі захворювання.
·
Гриби,
які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Перша допомога при отруєнні грибами.
1.
Негайно,
за перших симптомів, викличте "Швидку медичну допомогу".
2.
Одночасно,
не очікуючи її прибуття, промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води
або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб
викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні
води стануть чистими.
3.
Після
надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або
злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на
живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4.
З'ясуйте,
хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Обухівський РС ГУ ДСНС
України у Київській області
Коментарі
Дописати коментар