Перейти до основного вмісту

Обережно ГРИБИ!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, втрати здоров’я, а іноді й смерті.
          Мабуть, чи не кожен грибник, рахує що він найбільший професіонал у «тихому» полюванні і небезпека може чатувати на кого завгодно лише не на нього. Але це не так. Небезпека чатує на кожного хто збирає чи споживає гриби. Для прикладу: декілька років тому у Львівській області, в одній сім’ї, від отруєння грибами, загинуло двоє дітей шкільного віку, а їхні батьки отримали тяжке отруєння, що призвело до втрати здоров’я. Скептично налаштована людина може сказати, що це «рядовий» випадок, яких трапляються десятки в «грибний» сезон. Це дійсно так якби не одне «але». На момент отруєння, голова сім’ї  - УВАГА!!! 23 роки пропрацював лісником, а сама сім’я проживала біля лісу і, зі слів, весь час збирали і споживали гриби в будь-якому вигляді.       

Основні причини отруєнь:
·         вживання отруйних грибів;
·         неправильне приготування умовно їстівних грибів;
·         вживання «старих» або зіпсованих їстівних грибів;
·         вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Застерігаємо!
·         Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
·         Збирайте і купуйте лише ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
·         Не збирайте гриби:
Ø  якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
Ø  поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
Ø  з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
Ø  пластинчаті (найотруйніші гриби – пластинчаті).
·         Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
·         Не куштуйте сирі гриби на смак.
·         Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
·         Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
·         При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
·         Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
·         В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
·         «Поєднання» алкоголю з будь-якими грибами – недопустиме. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
·         Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
·         Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати отруєння і дуже тяжкі захворювання.
·         Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

Перша допомога при отруєнні грибами.
1.     Негайно, за перших симптомів, викличте "Швидку медичну допомогу".
2.     Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3.     Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4.     З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.


Обухівський РС ГУ ДСНС України у Київській області

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Щоб не трапилось біди - обігрівай житло безпечно

Власник загинув під час пожежі господарчої будівлі

30 листопада о 23:11 до оперативно-диспетчерської служби Обухівського району надійшло повідомлення про пожежу, за адресою: с. Красне 1, вул. Садова, 2. На місце виклику було направлено черговий караул 16-ї Державної пожежно-рятувальної частини (м. Обухів). По прибуттю рятувальниками встановлено, що горить одноповерхова господарча будівля. Локалізація 23:49, ліквідація 01:40. За результатом пожежі знищено господарчу будівлю розміром 5 на 12 м квадратних. Внаслідок пожежі загин ув власник 1942 року народження. На місці події працювало дві автоцистерни, та 5 чоловік особового складу. Причина пожежі встановлюється. Щоб уникнути трагедії слід дотримуватися таких правил: – не використовуйте саморобні електронагрівачі; – не експлуатуйте печі що мають тріщини; – не використовуйте для обігріву приміщень газові плити; – не слід сушити над запаленою газовою плитою ніякого одягу-він пересохне і спалахне; – не залишайте без нагляду розпалені печі та включені електронагрівальні прилади; – не ...

Обухівський район: рятувальники зустрілися з учнями «Професійного ліцею»

15 грудня рятувальники Обухівського району   зустрілися з учнями «Професійного ліцею» м. Українка. Вогнеборці ознайомили вихованців ліцею з історією пожежної охорони краю, етапами її розвитку та формування, навели статистичні дані про пожежі і надзвичайні події на території області. Фахівці ДСНС роз’яснили правила пожежної безпеки у побуті та на відпочинку, акцентувавши увагу на важливості їх дотримання у період опалювального сезону. Також фахівці Держслужби з НС роз’яснили учням не лише як уникнути лиха, але й як потрібно діяти у разі виникнення тієї чи іншої надзвичайної події. Діти із великим задоволенням слухали представників мужньої професії, цікавилися їхньою роботою. Вичерпно відповідаючи на запитання учнів, рятувальники зауважували, що надзвичайну подію легше попередити, ніж ліквідовувати її наслідки, а тому необхідно знати та чітко дотримуватись правил пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності. Аби поліпшити сприймання інформації рятувальники представили увазі уч...