Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, втрати здоров’я, а іноді й смерті.
Мабуть, чи не кожен грибник, рахує що він найбільший професіонал у «тихому» полюванні і небезпека може чатувати на кого завгодно лише не на нього. Але це не так. Небезпека чатує на кожного хто збирає чи споживає гриби. Для прикладу: декілька років тому у Львівській області, в одній сім’ї, від отруєння грибами, загинуло двоє дітей шкільного віку, а їхні батьки отримали тяжке отруєння, що призвело до втрати здоров’я. Скептично налаштована людина може сказати, що це «рядовий» випадок, яких трапляються десятки в «грибний» сезон. Це дійсно так якби не одне «але». На момент отруєння, голова сім’ї - УВАГА!!! 23 роки пропрацював лісником, а сама сім’я проживала біля лісу і, зі слів, весь час збирали і споживали гриби в будь-якому вигляді.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання «старих» або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Застерігаємо!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках).
- Збирайте і купуйте лише ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- пластинчаті (найотруйніші гриби – пластинчаті).
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
- В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- «Поєднання» алкоголю з будь-якими грибами – недопустиме. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає сильне отруєння.
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати отруєння і дуже тяжкі захворювання.
- Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
- УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
- "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
- "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
- "Усі гриби в молодому віці їстівні".
- "Личинки комах та равлики не чіпають отруйних грибів".
- "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
- "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
- "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння".
- "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Перша допомога при отруєнні грибами.
- Негайно, за перших симптомів, викличте "Швидку медичну допомогу".
- Одночасно, не очікуючи її прибуття, промийте шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
- З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
При отруєнні категорично забороняється:
- Вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
- Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте:
1.Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню і небезпечне своїми наслідками для здоров’я.
2.Чим скоріше буде надана кваліфікована медична допомога, тим менші негативні наслідки будуть нанесені власному здоров’ю.
|
Коментарі
Дописати коментар